KVV

KVV

Wanneer u besluit over te stappen op rauw vlees en op het internet gaat zoeken komt u een hoop termen en afkortingen tegen. Één van die afkortingen is KVV wat staat voor Kant en klaar Vers Vlees.

KVV is zoals het woord al zegt kant en klaar en hier hoeft niets aan toegevoegd te worden. Mensen zien het vaak niet zitten om zelf menu’s (Barf en NRV) samen te stellen en het aanblik van grote stukken rauw vlees kunnen zij niet waarderen. Deze mensen zijn gebaat bij KVV.

Bij rauw vlees voeren is het wel belangrijk dat u voert volgens de juiste percentages om het ontstaan van tekorten te voorkomen.  Helaas is het zo dat dit moeilijk te controleren is wanneer alles al gemalen is, u zult dus moeten vertrouwen op de fabrikant. De meeste fabrikanten zijn open en eerlijk in hun samenstellingen maar er zijn ook fabrikanten die liever niet vertellen wat er in zit.

Een goede KVV voldoet dus aan de percentages die gebruikt worden bij Barf of NRV. Het zogeheten prooidier model. Extra granen zoals rijst passen niet in dit plaatje en zijn vaak juist de reden waarom u rauw vlees gaat voeren.

Voedsel en Waren Autoriteit
De VWA (Voedsel en Waren Autoriteit)  controleert deze fabrikanten systematisch op bepaalde punten (salmonella, enterobacteria, hygiëne enzovoorts) . Wanneer fabrikanten niet voldoen aan bepaalde eisen zullen deze vaker gecontroleerd worden. Bij een fabrikant waar alles altijd in orde is komen zij ongeveer vier keer per jaar langs om een controle te houden. Sommige fabrikanten kiezen er zelf voor hun producten extra te laten analyseren door een onafhankelijk laboratorium om zo kwaliteit te kunnen garanderen. Deze analyses staan vaak online en hier is een hoop uit te halen.

Gewicht en hoeveelheid
Nu de basis informatie daar is wordt het tijd dan te gaan zoeken naar een goede KVV die past bij uw hond.  Als eerst zou u dan naar het gewicht van uw hond moeten kijken. Is deze wat te mager, precies goed op gewicht of zou er eventueel wel wat vanaf mogen? Er bestaan namelijk zoiets als ‘vettere diersoorten’,  vooral de lam, geit en uiteraard de vissoorten behoren tot deze categorie.  Wanneer uw hond dus iets te dik is kan het verstandig zijn deze soorten in het begin te mijden. Hieronder ziet u een plaatje waarop u kunt zien of uw hond lijdt aan over- of ondergewicht.

Dan is het natuurlijk de vraag: Hoeveel mag mijn hond ongeveer hebben per dag? Bij rauw vlees voeren is dit eigenlijk altijd afhankelijk van de hond in kwestie. Om te beginnen wordt er aangeraden voor een volwassen hond ongeveer 2 procent van zijn/haar lichaamsgewicht te voeren. Heeft u dus een hond van 30 kilo dan is het 30000 (kilo’s in grammen) : 100 x 2 = 600 gram per dag. Voor pups wordt er aangeraden te beginnen met 5 procent per dag. Hier nog even een tabel ter verduidelijking:

tot 4 maanden: 5-6% van het lichaamsgewicht aan voeding
4-7 maanden: 4-5% van het lichaamsgewicht aan voeding
7-10 maanden: 3-4% van het lichaamsgewicht aan voeding
10+ maanden: 2-2,7% van het lichaamsgewicht aan voeding

Om voor uw hond snel te berekenen wat hij per dag mag eten heeft de site een handige Voedingsadvies pagina.

Qua het aantal keer voeren op een dag is er ook een standaard richtlijn (u moet zelf kijken hoe dit valt bij uw hond):
Tot 3 maanden: 4 keer per dag.
Tot 6 maanden 3 keer per dag.
Tot 12 maanden 2 keer per dag.

Wanneer de hond op gezond gewicht is maar toch iets begint af te vallen na een paar weken dan kunt u gerust iets meer geven. In plaats van de 600 gram per dag kunt u dit gerust wat opschroeven naar 700 of zelfs 800 gram.

Bij veel KVV’s is het zo dat deze compleet zijn door diersoorten af te wisselen. Wanneer hier geen vitaminepil aan toegevoegd is (de premix) dan zult u dit moeten doen. Iedere diersoort bevat verschillende aminozuren en mineralen, vandaar dat dit gewenst is. Een compleet menu bestaat dan uit 4 diersoorten in de 3 weken exclusief vis. Vis kan gewoon één keer in de week gegeven worden maar wordt niet meegeteld als diersoort.

Een heel simpel menu kan dus zijn:
Maandag: Rund
Dinsdag: Lam
Woensdag: Paard
Donderdag: Zalm
Vrijdag: Konijn
Zaterdag: Geit
Zondag: Kip (+pens)

Maar wanneer u gewoon voldoende diersoorten in uw vriezer heeft liggen zal dit zich vanzelf oplossen. Afwisselen tussen verschillende KVV’s kan ook en is soms zelfs gewenst. Hierbij dient u alsnog rekening te houden met bepaalde diersoorten en wel of geen premix om zeker te weten dat er geen tekorten ontstaan.

Veel mensen willen graag het beste voor hun hond, maar snappen eigenlijk nog weinig van het geven van rauwe voeding. Om deze mensen een handje te helpen heb ik besloten om, naast de verkoop van losse producten, maandmenu’s samen te stellen. Deze worden samengesteld aan de hand van een aantal gegevens van uw hond. Voor meer informatie kunt u MAANDMENU AANVRAAG op de startpagina van de website aanklikken.

Met dank aan: Sammy (en wat hulp van haar hond Flex). Toestemming is gegeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NIEUW: CARNIBEST natuurvoer voor INTRODUCTIE-/PROBEERPRIJS

Maximaal 1 stuks per bestelling