Voeding

Supplementen

Naast de normale voeding kun je nog speciale supplementen geven om je hond optimaal gezond en fit te houden. Sommige producten zul je gewoon in je keukenkastje hebben staan, andere zijn speciaal gemaakt voor dieren. Gebruik niet alles door elkaar, maar kijk wat het beste bij jouw hond past en geef dit dan af en toe. Heeft nu nog vragen over de verschillende supplementen, dan kunt u altijd contact opnemen.

Knoflook
Knoflook werkt werend tegen vlooien, teken, schimmels en wormen. Het werkt niet voor 100% dus u moet er niet van uitgaan dat de hond door wat knoflook nooit meer vlooien of teken kan krijgen. Pas wel op dat u niet te veel knoflook geeft. Hierdoor kunnen de rode bloedcellen kapot gaan en de hond kan anemie krijgen (eigen immuunsysteem breekt rode bloedcellen voortijdig af waardoor er een tekort ontstaan en er problemen ontstaan in het zuurstoftransport van de hond). U moet uitgaan van 1 teentje per 9 kilo lichaamsgewicht per dag wat het maximale is. Knoflook werkt overigens wel bloedzuiverend en het houdt het immuunsysteem van uw hond hoog wanneer u dit met mate voert.

Gemberpoeder
Deze poeder is goed voor de darmen, pijnstillend en ontstekingsremmend. Bovendien hoeft u door deze poeder minder te ontwormen omdat darmparasieten hier totaal niet van houden.Tevens helpt gember in veel gevallen tegen wagenziekte.

Koudgeslagen honing
Deze honing is anders dan andere soorten honing. Er moet dan ook echt op de verpakking staan dat deze honing koudgeslagen of koudgeslingerd is. Honing is goed voor de weerstand en een smakelijke aanvulling. Deze speciale honing is onder andere te koop bij het kruidvat, de Tuinen en verschillende reformwinkels.

Karnemelk
Voor een middelgrote hond is een kopje per dag genoeg. Karnemelk heeft een anti parasitaire werking. 

Visolie/Zalmolie
Dit bevat voornamelijk Omega 3 vetzuren (EPA en DHA). Deze actieve Omega 3 vetzuren komen vooral voor in zalm, sardien, forel, makreel en tonijn. Onze voeding (en ook die van de hond) heeft vaak een tekort aan Omega 3 vetzuren, en bevat teveel Omega 6 vetzuren. Daarom kunnen Omega 3 vetzuren in visolie goed aan de hond gesupplementeerd worden. Vooral kip bevat veel Omega 6 en geen Omega 3 vetzuren. Dus vooral wanneer je veel kip geeft is het verstandig om wat extra visolie te geven. De zalmolie van tegenwoordig is veelal afkomstig van gekweekte vissen en onlangs is er een publicatie verschenen dat gekweekte zalm kankerverwekkende stoffen bevat, en om deze reden raad ik geen pure zalmolie aan maar visolie, want deze wordt veelal gemaakt uit een combinatie van diverse soorten wilde vette vis zoals haring, makreel en sardines.Voor de honden die geen vis lusten hebben wij visolie capsules in het assortiment (tevens voor humaan gebruik).

Lijnzaadolie
Deze olie is rijk aan alfa-linoleenzuur, een niet actief Omega 3 vetzuur. Deze vetzuren (net als de Omega 3 vetzuren uit visolie) beschermen de cel membranen en hebben een gunstige werking bij auto-immuunziekten en huidaandoeningen. Let op, sommige honden krijgen jeuk van lijnzaadolie.

Borageolie / Teunisbloemolie
Dit is een zeer rijke bron van GLA (Gamma Linoleenzuur) Deze olie beschermt en voed de huid, het stimuleert de aanmaak van eigen Cortisone (Prednison) het werkt bloedzuiverend en reduceert stress. Veel honden met huidproblemen hebben baat bij het gebruik van deze olie.

Kelp en zeewier
Kelp is een bruin zeewier. Zeewier beva een groot scala aan vitamines en mineralen, en vooral Jodium en Kalium. Tevens bevat het aminozuren. Zeewier zorgt ook voor een diepere pigmentkleuring bij de hond, en het versterkt het immuunsysteem. Als laatste is het ook werkzaam tegen bloedarmoede.

Alfalfa
Bevat veel vitamines en mineralen zoals vitamine C, E, Calcium, Ijzer. Fosfor, Zink, Koper, Selenium en Silicium. Je kunt Alfalfa ook heel goed in spruitvorm geven, door de groentenmix.

Shiitake
Er wordt gezegd dat Shiitake paddenstoelen een stof bevatten (Lentinan) die helpt om kanker te voorkomen. Deze stof heeft zijn waarde laten blijken bij tal van chronische en degeneratieve ziekten. Verder zijn deze paddenstoelen rijk aan vitamine E en B12.

Probiotica
Probiotica zijn goedaardige bacterieen en deze bacterieen worden niet gedood in de maag of darmen. Probiotica, ook wel melkzuurbacterieen of acidophilus genoemd kunnen een positieve bijdrage leveren aan de werking van de darmen. Vooral wanneer een hond een antibiotica kuur heeft gehad is het raadzaam om extra Probiotica te geven. Een fijne probiotica is bijvoorbeeld Sanofor Veendrenkstof.

Sanofor Veendrenkstof
Er zijn 15 redenen om deze modder, zoals het ook wel genoemd wordt, te geven. Hieronder ziet u deze redenen:

  • Bij een droge huid, bij schilfers en bij een dorre vacht.
  • Bij diarree en verstopping.
  • Bij oprispingen, boeren en bij regelmatig rommelen van de maag.
  • Bij overmatig haaruitval en bij een continue verharing.
  • Bij niet in vacht komen en bij haar dat steeds afbreekt.
  • Ter versterking van de haarwortel en bij een te dunne inplant van de vacht.
  • Bij bijt- en krabplekken, kale plekken in de vacht en eczemen.
  • Bij een vlooienallergie, hot spot; dit zijn kleine rode jeukbultjes op de huid t.g.v. vlooienbeten en bij huidjeuk.
  • Bij straatvuil en ontlasting eten.
  • Ter verbetering van de eetlust.
  • Voor de wederopbouw van de darmflora na wormkuren en antibiotica.
  • Bij regelmatig terugkerende winderigheid en bij met name kleine korte windjes die vreselijk stinken.
  • Bij stinken uit de bek, niet veroorzaakt door problemen in de mondholte en bij stinken vanuit de huid door de vacht heen. Deze lucht is veel erger dan de ‘normale’ lucht.
  • Voor een verbetering van de pigmentatie van de vacht en ook zeker aan te raden in mogelijke moeilijke gevallen als extra stimulans bij pigmentstoornissen aan neus, lippen, oogranden e.d.
  • Bij regelmatige toediening het hele jaar door zorgt Sanofor Veendrenkstof bovendien voor een korte effectieve verhaarperiode en een prachtige volle vacht.

Dosering
Kleine honden en Katten: 1 theelepel per dag
Middelgrote honden: 2 theelepels per dag
Grote honden: 1 eetlepel per dag

Rauw ei
De meeste honden vinden dit ontzettend lekker. Ei bevat veel vet, eiwitten en vitaminen. Het eiwit is makkelijk door het lichaam op te nemen. Het is ook heel goed voor de vacht. Je kunt de schil geven (wel even prakken of kapot slaan) wat zorgt voor extra calcium maar zonder schil kan het ook. Bij een gekookt ei (wat je ook kunt geven) absoluut de schil niet meer geven. Deze is dan veel te hard. Overvoer de hond niet… 2x een ei per week voor een grote hond en 1x een ei per week voor een kleine hond is meer dan voldoende. 
 

Geef een reactie

Nu beschikbaar: groenteburgers 20x50g los ingevroren div. groentecombinaties