Gras eten
Vanaf het moment dat het gras begint te groeien, gaan sommige honden hier maar al te graag op af om een hapje te nemen. Veel katten doen dit ook. Wanneer je goed kijkt, merk je dat ze maar weinig grassprieten eten en meer belangstelling hebben voor het sap.
Katten
Voor katten is het inmiddeld bekend dat zij gras eten voor het foliumzuur wat hier in zit. Dit zuur speelt een rol bij de overdracht van koolstof en daardoor bij de bouw van belangrijke moleculen als DNA en RNA. Daarnaast is het belangrijk voor de samenstelling van de weefsels van voor hart- en bloedvaten. Dat een kat gras eet om zijn haarballen kwijt te kunnen is dus een fabel. Wanneer een kat eet om te braken zal hier vaak wel een haarbal mee komen. Dit is puur toeval en mooi mee genomen.
Mensen
De mens is niet goed in staat om grote voorraden aan foliumzuur op te bouwen (slechts voor 100 dagen). Zwangere en zogende vrouwen hebben wel meer nodig dan de gemiddelde mens. Bij een tekort aan foliumzuur ontstaan bepaalde vormen van bloedarmoede. Symptomen hiervan zijn:
- Moe
- Lusteloos
- Gebrek aan eetlust
Foliumzuur in zijn vrije vorm zit vooral in lever, bonen, pinda’s, amandelen, kokosnoot, vlees en vis. Ook zit er een klein beetje in fruit. In groente is de niet-vrije vorm van foliumzuur te vinden. Het is nog onduidelijk wat dit betekent.
Bij mensen en zoorgdieren is de darmflora in staat om een deel van de benodigde hoeveelheid foliumzuur te leveren. DIt kan alleen als er een gezonde darmflora aanwezig is. Is de darmflora door verkeerde voeding of het gebruik van antibiotica aangetast, dan kan er een tekort aan foliumzuur ontstaan
Braakreflex
Als honden gras eten, dan kan er nog een andere reden zijn dan het aanvullen van hun vitaminebehoefte. De hond kan gras gaan eten na een periode van problemen met de spijsvertering (diarree bijvoorbeeld). De hond kan hierna waterig, slijmerig braaksel overgeven, voorzien van half-doorweekt gras.
Soms bevat het braaksel een onverteerbaar object (bijvoorbeeld een stuk van een speeltje). De hond heeft dan gras gegeten om dit stukje uit te kunnen braken (en soms heeft hij hier meerdere keren braken voor nodig). Het braaksel bevat dan ook gal (groen/geel van kleur) omdat de hond een sterk braakreflex heeft opgeroepen vanuit de maag en de dunne darm. Braken na het te snel eten van de maaltijd is minder intensief en gebeurd vanuit de slokdarm. Deze zit op dat moment zo vol dat de voeding niet voor de maagopening past.
Gras eten maar niet braken
Tenslotte zijn er honden die helemaal niet braken na het eten van gras. Deze kiezen vaak het grovere, ruwe en vooral jonge gras. Ze kunnen hierna wat meer moeite hebben met de ontlasting door de onverteerde grassprieten.
Waarom ze gras eten is nog niet helemaal duidelijk. In jong gras zitten eiwitten of misschien heeft de hond wat meer foliumzuur nodig. Vooral na een antibioticakuur of een periode van problemen met de spijsvertering kan dit het geval zijn.
Kan ik mijn hond gewoon zijn gang laten gaan?
Het lichaam van de hond heeft aangegeven dat er iets moet gebeuren. Dit wil de hond dus zelf oplossen door het eten van gras. Laat dit dan ook toe. Ook als ze grazen om andere redenen is dit niet schadelijk. Zorg er wel voor dat u oplet welke grassoorten hij eet. Laat hem geen gras eten wat behandeld is met bestrijdingsmiddelen of kunstmest.
Met dank aan Inge Koenis – Medisch bioloog en docent diervoeding.
Ondersteuningsmgelijkheden
Bij een deel van de honden helpt het om wekelijks 1 of 2x een portie fytomix aan de voeding toe te voegen of dagelijks een lepeltje veendrenkstof te geven. Beide producten zijn via onze webshop verkrijgbaar en natuurlijk kunt u ook vooraf mailen voor meer informatie.